Nacionalni park Paklenica se razteza na površini 95 km²  na južnih obronkih Velebita. Ime Paklenica najverjetneje izhaja iz smole povsod rastočega črnega bora – pakline.  To smolo so nekoč domačini uporabljali za celjenje ran, kot gorivo za luči ter za premazovanje lesenih čolnov in ladij.

Znotraj parka se nahajata najvišja vrhova Velebita, Vaganski vrh (1757m) in Sveto brdo (1753 m). Najbolj pa je park znan po hudourniških kanjonih Velike in Male Paklenice, ki sta pravokotno na greben Velebita vrezana globoko v relief vse do obalnih nižin. Na relativno majhnem področju je možno opazovati izredno bogastvo  geomorfoloških pojavov in oblik, raznolike rastlinske in živalske vrste, atraktivne stene in neokrnjeno naravo.

Nacionalni park Paklenica se ponaša z mnogimi lepo urejenimi pohodnimi in poučnimi potmi, skrbno obnovljenimi in predstavljenimi izročili življenja prednikov (obnovljena bivališča, staje, mlini, cerkve, …) in seveda po preštevilnih večraztežajnih plezalnih smereh, s katerih „bingljajo“ plezalci od blizu in daleč.

KDAJ?         27.04. – 29.04.2018 (3 dni)

ODHOD        Postojna: 5.00 s parkirišča pred Primorko

Pivka: 5.20 z avtobusne postaje

POVRATEK: 29.04. v večernih urah.

TEŽAVNOST: Izlet je primeren za vse, ki imajo kondicije za 5-9 ure hoje dnevno.

  1. dan: vožnja, namestitev,

Bojin kuk: hoje 4,5-5 ur , višinska razlika 200m (vršni del je zahtevna pot)

  1. dan: Veliko Rujno – Vaganski vrh – Planinski dom – Veliko Rujno (delno zahtevna), hoje cca 9 ur, višinska razlika 900m
  2. dan: Anića kuk (712m); 7 ur, višinska razlika 680m, (vršni del je zahtevna pot)

Smeri in dolžina poti se lahko spremenijo glede na vremenske pogoje.

POTREBNA OPREMA: Nahrbtnik, planinske palice, planinski čevlji z rebrastim podplatom, več plasti oblačil, ki jih lahko po potrebi slečete, rezervna oblačila za preoblačenje, topla oblačila za zvečer ali slabo vreme, zaščita proti soncu (kreme, sončna očala, pokrivalo za na glavo), kopalke, brisača, pribor za osebno toaleto, zdravila (ki jih redno jemljete) in ostalo, brez česar ne morete zdržati tri dni.

PRENOČEVANJE, HRANA: 2X POLPENZION (1.dan večerja, zadnji dan zajtrk). Obroke za čez dan si preskrbimo v bližnjih samopostrežnih trgovinah ali lokalih ter v planinski koči.

 

Pri prijavi navedite, če ste vegetarijanec(ka).

Obvezno si je treba urediti dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino (ZZZS) in članarino PZS, ki zagotavlja nezgodno reševanje (tudi) v tujih gorah. Priporočljivo je nezgodno zavarovanje za tujino, ki si ga vplača vsak sam.

Za prestop meje in registracijo nastanitve je obvezna osebna izkaznica ali potni list.

CENA: 100 €, odvisno od zasedenosti kombijev. V ceni niso všteti obroki za čez dan.

PRIJAVE: najkasneje do torka, 10.4.2018, do 22. ure oziroma do zapolnitve mest na telefon 041 663 117 ali po elektronski pošti marija.kuhar.ku@gmail.com. Število mest je omejeno.

VODJA: Marija Kuhar (tel. 041 663 117).

V primeru slabega vremena bo izlet odpovedan, o čemer vas bomo obvestili na spletni strani društva (www.pdpostojna.si), prijavljene pa tudi po telefonu, najkasneje v ponedeljek, 23.04.2018 zvečer.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja